Israels ambassade klagar Dagbladet inn til PFU

Karikaturteikninga av Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Dagbladet har fått den israelske ambassaden til å reagere. No klagar dei avisa inn for PFU.

Tidlegare denne veka publiserte Dagbladet ei karikaturteikning av den israelske regjeringssjefen, teikna av Finn Graff, den faste karikaturteiknaren i avisa gjennom 30 år. Teikninga viser Netanyahu med ein kroppsfasong forma som eit hakekors. I tillegg retter han ein knyttneve mot ein drusar, som er ein minoritet i Israel.

Det mosaiske trussamfunnet har reagert kraftig på teikninga og meiner den er krenkjande. No klager den israelske ambassaden Dagbladet inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) skriv Dagen.

- Vi har allereie sendt ein klage til Dagbladet med kopi til Pressens Faglige Utvalg, men vi skriv no ein ny klage til PFU, seier førstesekretær Dan Poraz ved Israels ambassade.

Ny omstridt lov

Bakgrunnen for publiseringa av teikninga er ein omstridt lov som Israel nyleg har vedtatt. Mange meiner den nye lova gjer ikkje-jødar til andrerangs borgarar. Fleire minoritetar i Israel fryktar at lova legaliserer diskriminering av blant anna drusarane.

Dagbladet seier dei har forståing for reaksjonane, men seier at satiren skal ha ein høgare takhøgd.

- Vi har forståing for at det blir reagert på teikninga og at den kan opplevast som ubehageleg. Samtidig er det viktig å understreke at dette er satire, og at den må lesast som ein politisk kommentar med kraftig brodd i ein karikert form. Satire er per definisjon ein bevisst overdriving, seier politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet.

Ikkje første gong

Det er ikkje første gong den israelske ambassaden klager inn ei Finn Graff-teikning til PFU. Det same skjedde i juli 2006, etter at Graff teikna dåverande regjeringssjef i Israel Ehud Olmert med gevær og ein død palestinar.

Også denne teikninga skapte kraftige reaksjonar hos den israelske ambassaden, og daverande ambassadør Miryam Shomrat meinte teikninga var ei fornærming mot det jødiske folk.

PFU frikjente Dagbladet den gangen og konkluderte med at avisa ikkje braut god presseskikk.

- Pressens Faglige Utvalg slår fast at det må vere spesiell stor takhøgd i norsk presse for karikaturteikningar. Satiren må derfor både kunne såre og krenkje, heitte det i utsegna frå PFU.

(©NPK)

Den israelske ambassaden klager Dagbladet inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter Finn Graffs karikaturteikning publisert i Dagbladet torsdag 7. august. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...