Møre

Møre

87 klimatiltak – nesten ingen gjennomført

Elise Stokken (Ap), SV, MDG, SP, V, KrF og Høgre vil ha klimaresultat. Dei bed i fortgang i arbeidet og konkrete tiltak i Ørsta kommune. (Arkivfoto)

- Vi ber om at Rådmannen legg fram ein statusrapport for klimaarbeidet og dei mange tiltaka som står i gjeldande klimaplan snarast råd.

Møre
Møre

Publisert:

Sist oppdatert: 30.10.2019 kl 13:50

Elise Stokken (Ap), Marit Aklestad (SV), Olav Øyehaug Opsvik (MDG), Per Ivar Lied (Sp) og Gunnar Knutsen (V), med støtte frå KrF og Høgre, har signert ein interpellasjon om klimatiltak til kommunestyret i Ørsta.

5. september 2019 erklærte kommunestyret i Ørsta klimakrise.

- Det er ei erklæring som forpliktar, og med dette følger det forventningar om at både administrasjon og vi politikarar tek dette til følgje og syner tilsvarande ambisjonar i klimaarbeidet framover. Utsleppskutt må skje i alle delar av den kommunale drifta. Dette krev at arbeidet er tydeleg forankra og godt organisert med klar ansvarsfordeling frå administrasjonen si side.

87 klimatiltak – nesten ingen er gjennomført

Politikarane viser til klimaplanen som vart vedteke for snart ti år sidan. No etterlyser dei status for dei tiltaka.

- Mellom ei lang rekkje, faktisk 87 konkrete tiltak, kan vi nemne rapportering på klimatiltak frå alle einingar i kommunen, prøveprosjekt med elbilar i heimetenesta og montering av solvarmeanlegg på minimum to kommunale bygg. Ingen av desse er gjennomført. I dag veit vi at eit prøveprosjekt for elbilar ikkje er naudsynt. Teknologien er tilgjengeleg og tilfredsstillande nok til at omstillinga allereie er langt på overtid. Alle dei tilslutta partia har kommunale elbilar i sine program. Nokre gode tiltak, som fjernvarme (Ørsta eldhus), er allereie gjennomført, og to kommunale bygg har blitt konvertert frå elvarme til vassboren varme. Kva meiner rådmannen om status for dei 87 tiltaka i klimaplanen frå 2010?

Politikarane bed om at klimaambisjonane forankrast i det komande budsjettet, og at rådmannen legg fram ein satusrapport for klimaarbeidet.

El-køyretøy, ladepunkt og klimavenlege nybygg

Dei bed også om at rådmannen kjem med konkrete forslag til klimatiltak i komande budsjett. Det er mange relativt enkle grep som kan gjerast allereie no, og politikarane kan tilråde følgjande døme:

- At alt av nye innkjøp, leasing eller leige til den kommunale bilparken er elektriske eller nullutsleppskøyretøy frå og med 2020.

- At ein får fortgang i etableringa av ladepunkt ved kommunale arbeidsplassar, og at dette kjem på plass ved minst fire arbeidsstadar i 2020.

- At alle nybygg er klimavenlege og at låge utslepp også i byggeprosessen er sterkt prioriterte i komande anbodsprosessar.

- At administrasjonen greier ut korleis ein snarast råd kan ta i bruk klimabudsjett og -rekneskap som eit styringsverktøy for kommunen.

- Utan ansvar vert gjennomføringa pulverisert

- Vi ber om at budsjettet viser korleis administrasjonen har tenkt å følge opp klimaarbeidet på ein effektiv måte, utan at ansvaret for gjennomføringa av dei ulike tiltaka blir pulverisert.

Til dømes kan administrasjonen og kommunestyret arbeide fram 2-5 konkrete tiltak i 2020.

- Vidare ber vi om at rådmannen prioriterer tiltak som på sikt også vil ha positiv effekt for kommunen sitt driftsbudsjett. Ein har fleire døme på at gode klimatiltak, som til dømes ei gradvis elektrifisering av bilparken, også kan ha ein positiv økonomisk effekt. Vi ber også om at rådmannenser til andre kommuner for å finne best mogleg modell for å styre dette arbeidet i vår kommune.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...