Medium: Guvernøren i California overlever tilbakekallingsval

Den demokratiske guvernøren i California, Gavin Newsom, ligg an til å vinne det såkalla tilbakekallingsvalet i delstaten, melder amerikanske medium.

Etter at meir enn 60 prosent av stemmene er talde, ser Newsom ut til å ha fått støtte til å halde fram i embetet frå rundt to tredelar av veljarane.

Ifølgje New York Times dreier det seg i første omgang om oppteljing av førehandsstemmer. Stemmer avlagde på valdagen tysdag, står att å telje.

Republikanarane lykkast i å samle inn nok underskrifter til at det måtte haldast eit såkalla tilbakekallingsval.

– «Nei» er ikkje det einaste veljarane har gitt uttrykk for i kveld. Eg ønskjer å fokusere på det som vi sa «ja» til som delstat: Vi sa ja til vitskap, vi sa ja til vaksinar, vi sa ja til å avslutte denne pandemien, sa Newsom på ein pressekonferanse då over 60 prosent av stemmene var talde.

– Takk til alle saman, til 40 millionar amerikanarar, til 40 millionar californiarar, takk for at de sa nei til denne tilbakekallinga, sa Newsom, ifølgje CNN.

Koronafrustrasjon

Tilbakekallinga var i byrjinga organisert av nokre få enkeltpersonar, men vaks raskt sidan frustrasjonen har auka i samband med pandemien. Mange har sett seg leie på koronatiltaket i delstaten, mellom anna krav om at lærarar, helsearbeidarar og offentleg tilsette må vaksinere seg, og dessutan at barn er nøydde til å bruke munnbind på skulen.

Organisatorane trong rundt 1,5 millionar signaturar for å få sett i gang tilbakekallingsvalet.

Republikanske veljarar hadde håpa at valresultatet ville vise at den stadig aukande pandemifrustrasjonen ville føre til at veljarane ville vende ryggen til demokratane.

Radiovert nådde ikkje opp

Dersom over 50 prosent hadde stemt for å avsetje Newsom, ville den av dei 45 andre kandidatane som fekk flest stemmer, vorte ny guvernør.

Den republikanske radioverten Larry Elder ville sannsynlegvis ha erstatta Newsom dersom Newsom måtte gå av. Guvernøren har sjølv omtalt Elder som «meir ekstrem enn Trump», medan president Joe Biden har kalla han «det nærmaste ein kjem ein klone av Trump».

Også TV-stjerna Caitlyn Jenner melde seg på, men fekk liten fart på kampanjen sin. Forretningsmannen John Cox, som tapte guvernørvalet mot Newsom i 2018, ønskte no å gjere eit nytt forsøk. Cox tok med ein bjørn på valkampen sin og peika på seg sjølv som «udyret», medan han omtalte Newsom som «skjønnheita». Det ser altså ikkje ut til å ha freista veljarane tilstrekkeleg.

Historisk guvernør

Newsom ser med det ut til å bli den andre guvernøren i historia til USA som overlever eit tilbakekallingsval. Republikanaren Scott Walker i Wisconsin vart i 2012 den første som overlevde eit slikt val.

I utgangspunktet låg Newsom godt an sidan California i fleire tiår har vore ei demokratisk høgborg, der ingen republikanar har vore guvernør sidan Arnold Schwarzenegger hadde rolla frå 2003 til 2011.

Resultatet gjer Newsom til ein prominent skikkelse i den nasjonale demokratiske politikken, og samtidig styrkjer resultatet hans sjansar i framtidige valkampar.

Sjølv om Larry Elder ikkje klarte å vippe Newsom av guvernørsetet i denne runden, kan dei to truleg møtast igjen snart. Det er nemleg berre ni månader til neste val i delstaten.

(©NPK)

Californias demokratiske guvernør Gavin Newsom takka veljarane på ein pressekonferanse seint tysdag lokal tid. Han overlever etter alle solemerke tilbakekallingsvalet. Foto: Rich Pedroncelli / AP / NTB

Den republikanske radioverten Larry Elder ser ikkje ut til å ha klart å vippe Newsom av guvernørsetet. Men om ni månader er det val igjen, og dei to motstandarane kan fort barke i hop på nytt. Foto: Ashley Landis / AP / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...