Møre

Møre

Over 70 prosent vasstap i Ørsta

Men nok til å forsyne Volda med vatn

Ulf Rognstad orienterte om stoda ved vassverka i Ørsta og vidare satsingar.

- Lekkasjetapet må ned om vi skal levere vatn til Volda, orienterte Ulf Rognstad, einingsleiar ved kommunalteknikk. Han kunne også opplyse om at alle vassanlegga i Ørsta er godkjende av Mattilsynet, i motsetning til Volda. - Dei har ingen godkjende anlegg.

Møre
Møre

Publisert:

- Ørsta kommune har vore framoverlente. Å byggje ein tunnel for å ta ut vatn frå Vasskoppen i 1963 var ikkje sjølvsagt, og kommunen har nytt godt av det. Med ein 1350 meter lang tunnel er det ingen problem å forsyne Ørsta, og Volda om ein ynskjer det, sa Rognstad til kommunestyret torsdag.

I dag driftar Ørsta fire vassverk, der Vassgeila (1992) er størst (7.000 personar), i tillegg til fleire frilansanlegg. Anlegga kostar til saman 2,1 milliardar kroner (i 2019-kroner), og har eit leidningsnett på totalt 475 km.

Vassverka har til saman fire driftsoperatørar, to for vatn og to for avløp, og desse er opptekne av å ha ein rein/skiten- sone-tankegang.

Nytt vassanlegg i Hovdebygda vil gje kraftig nedgang i lekkasjar

Ørsta kommune har eit problem med tap av vatn. I sentrum er det heile 72 prosent tap, i Hovdebygda 71 prosent og i Grepalida 57 prosent.

- Vi tek lekkasjar på alvor. Før gjorde vi noko når problemet kom, no leitar vi. Vi har korrelatorar som vi loggar om natta for å finne lekkasjar, og så tek vi dei fortløpande. I tillegg har vi sonemålingar der vi følgjer med på trendar og større endringar, fortel Ulf.

Karl Asgeir Sæbønes (Sp) stilte spørsmål ved om det er fare for forureining av drikkevatnet med så mykje lekkasje.

- 70 prosent er ekstremt høgt. 80-90 prosent av lekkasjane vi tek no er frå private leidningsanlegg. Dei nye løysingane vi brukar no har 100 års levetid. Rekorden i Noreg er 90 prosent tap, og vi skal ikkje dit. Neste år skal vi byggje eit stort anlegg i Hovdebygda, og med dette anlegget er målet vårt under 10 prosent lekkasje – men det vil ta tid, fortel Ulf.

Store planar vidare

Ørsta vassverk har fleire planar i vente, mellom anna ombygging av Vikegeila vassverk, fokus på reduksjon av lekkasje, etablere fleire sonemålingar, bytte ut kritiske vasskummar med nye og utbetring av plugg i skåla ved Vasskoppen.

- Vi har eit krav frå Mattilsynet om å ha reintvassbasseng, noko vi ikkje har i dag. Lekkasjetap må ned. Skal vi levere vatn til Volda, må denne faktoren ned. Vi skal bytte ut dårlege kummar, for desse skapar problem ved lekkasjar, særleg i Hovdebygda. Anlegget på Sæbø skal oppgraderast, for det er for lite vatn per i dag. Pluggen i Vasskoppen er gjennomrusta, og vi må tømme tunnelen. Vi har skifta luke og er klare for denne store og krevjande jobben.

Vassverket har eit mål om generell fornying på to prosent kvart år, og bør investere om lag 15 millionar årleg.

- Vi legg opp til fire prosent i år, og fire-fem det neste. Tidlegare var dette ei delvis subsidiert teneste, i dag er målet 100 prosent sjølvkost. Vi treng å fornye oss og har ressursane til å gjere det.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...