Møre

Kvar tiande person i Noreg er uføretrygda

Talet på uføretrygda auka med 13.000 personar i 2019 til 352.200 personar. Dermed er 10,3 prosent av folket i arbeidsfør alder uføretrygda.

– Talet på personar som får uføretrygd, auka med 13.000 i 2019, noko som er ein litt lågare auke enn året før. Prosentdelen av folket som får uføretrygd, er nesten på nivå med toppåra 2003 til 2004, og meir enn éin av ti personar i alderen 18–67 år får uføretrygd, seier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i ei pressemelding.

Ho legg til at tre av fire nye som fekk uføretrygd i 2019, fekk arbeidsavklaringspengar før dei fekk uføretrygd.

Det er færrast del uføre i Oslo med 5,9 prosent av folket mellom 18 og 67 år, og flest i Aust-Agder og Østfold med 14,8 prosent.

– Fylke med høg prosentdel eldre har òg høg prosentdel uføre. Yngre befolkning og ein meir fleksibel arbeidsmarknad i hovudstadsregionen er med på å trekkje prosentdelen som får uføretrygd, ned. Lokale variasjonar i helse og utdanningsnivå har òg innverknad på kor mange som får uføretrygd, seier Vågeng.

Nav har utarbeidd ein prognose over den forventa utviklinga. Dei reknar med at det i 2020 vil bli 360.300 uføretrygda, som er ein auke på 2,3 prosent, og at talet neste år vil nå 370.200 – ein auke på 2,7 prosent.

(©NPK)

10,3 prosent av folket i arbeidsfør alder får uføretrygd frå Nav. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...