Møre

Møre

Mobilladar smelta:

– Det var ein vekkjar

Mobilladeren byrja å smelte. (Foto: Audun Høidal)

At ladarar kan vere brannfarlege, fekk Audun Høidal merke då han skulle lade mobiltelefonen i veggkontakta. Plutseleg vart ladaren veldig varm og byrja å smelte.

Møre
Møre

Publisert:

– Heldigvis var det på dagtid, og eg var like i nærleiken slik eg fekk nappa den ut i begge endar. Det var ein vekkjar om at ein må passe på og vere merksam på at ladarar kan ta fyr, seier Høidal.

I etterkant la han ut bilete og ei oppmoding på Facebook.

– Det var ein heilt vanleg originalladar, men den var gamal og sliten. Motivasjonen var ikkje å klage på produktet, men heller oppmode om ei haldningsendring. Ingen går ifrå stearinlys, og ein bør nok tenkje sameleis om ladarar. Det er vanleg å lade mobilar medan ein søv, men i verste tilfelle kan det oppstå ein husbrann.

I snitt er gamle og slitne mobilladarar involvert i ti bygningsbrannar kvar år. Mobilladarar vert fort slitne og bør bytast ut jamleg.

Det kan gå varmgang i leidninga om ein stadig dreg kontakta inn og ut av støpselet. Dette gjeld også for andre apparat, som til dømes kaffitraktarar.

Slik unngår du brann i elektriske apparat:

Ikkje bruk skøyteleidning på apparat over 1000 watt.

Vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin skal berre brukast medan du er heime og ikkje når du søv.

Tøm lofilteret i tørketrommelen etter kvart bruk

Ikkje bruk komfyren når du er ruspåverka eller trøytt

Ikkje bruk PC i senga

Ikkje lad mobil, nettbrett og PC om natta, og byt ut gamle og slitne ladarar

Pass på at panelomnar og andre elektriske varmeomnar ikkje er dekka til eller står for nærme møblar

Installer røykvarslar i nærleiken av vaskemaskin, oppvaskmaskin og i rom med komfyr

Kjelde: Sikker hverdag (DSB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...