Møre

Møre

Sommarope på Kometland

Solobservasjon ved Kometland (Begge foto: Kometland)

Sjølv om vi er inne i den lysaste årstida, held Kometland ope på dagtid for alle som ønskjer å besøkje astronomisenteret.

Møre
Møre

Publisert:

For alle som synest verdsrommet er spennande, har Kometland mykje flott å tilby for dei som vil vite litt meir om Sola, planetane, månar, kometar, kometoppdaginga, stjerner og stjernebileta.

Det at dei besøkjande på eiga hand med sjølvsyn kan studere og lese seg til kunnskap om disse tinga på store imformasjonskilt, er det som gjer Kometland så spesielt som det er i astronomi-samanheng.

Interessant om Pluto

Noko av det nyaste som er kome til, er historia om korleis dvergplaneten Pluto vart oppdaga som inntil 2006 var solsystemets niande og ytste kjente planet, før han vart degradert av Den Internasjonale Astronomiske Union, til ein dvergplanet.

På Kometland kan ein sjå og lese om den fantastiske ferda til den amerikanske romsonden New Horizons som namnet seier levde opp til namnet sitt og som nådde fram dvergplanetsystemet Pluto og Charon i 2015, etter ei ferd på nesten 10 år.

Bileta og all informasjonen New Horizons sende attende til kontrollsenteret i USA, overraska og begeistra alle, frå ein fjern verd som var heilt annleis enn vi trudde. Frå og vere ein uklar planet der vi så vidt kunne skimte konturane av landskapstrekk fotografert av romteleskopet Hubble, avslørte bileta frå New Horizons ein ny og spennande geologisk aktiv verd med ei betydeleg atmosfære, årstider, høge fjellkjeder, isvulkanar og geysirar, for å nemne noko.

Det som er så interessant, er at astrobiologane no snakkar om eventuelt liv i ekstreme omgivnad kan eksistere som til dømes på Pluto og andre stadar i solsystemet, sidan det er is der og kan hende flytande vatn (hav) under overflata., Dette og andre ting om det spennande systemet Pluto-Charon, er absolutt verdt å sjå nærmare på!

Solobservasjonar

Kometland byr også på interessant informasjon om dei 10 klåraste stjernene på himmelen og deira enorme dimensjonar i høve til Sola, og stjernebileta sin plass på stjernehimmelen i vinterhalvåret. Sjølv om Sola vert svært lita samanlikna med dei største stjernene, er ho gigantisk samanlikna med Jorda og planetane i solsystemet. På Kometland kan ein sjølv studere Sola i tal og den store verknaden ho har på Jorda.

Sommaren er ei fin årstid og observere solaktiviteten Gjennom eit såkalla Ha-filter i raudt hydrogen lys, kan ein observere den dramatiske solaktiviteten som protuberansar som byggjer seg opp frå kromosfæren – eit spektakulært syn på solrike dagar. Men, også omvising og demonstrasjon av eit av dei nyaste og mest avanserte teleskopa høyrer også med. Gjer som andre, ta turen til Kometland og opplev dette spennande og flotte astronomisenteret som absolutt er verdt å besøkje også i ferietida. Sjå annonsen vår i avisa på laurdagar framover.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...