Møre

Møre

Lange ventetider i jordskifteretten:

- Situasjonen er uhaldbar

Nokre av sakstypar i jordskifteretten i Ørsta har inntil tre års ventetid. Jordskifteretten seier at situasjonen er uhaldbar. Foto: Illustrasjonsbilete

Det er inntil tre års ventetid for enkelte sakstypar i Sunnmøre jordskifterett. I fjor vart det avslutta 28 saker, medan det kom inn 30 nye saker. Ved årsskiftet har jordskifteretten 98 saker til handsaming.

Møre
Møre

Publisert:

Stor saksmengd og innsparingstiltak med redusert dommarkapasitet over fleire år, har medført store restansar og lang sakshandsamingstid ved Sunnmøre jordskifterett med sete i Ørsta.

Jordskifteretten dekkjer alle dei 17 kommunane på Sunmøre.

- At ei dommarstilling nok ein gong står ledig forverrar sjølvsagt situasjonen. Arbeidet hopar seg opp. Ventetid for å ta nye saker til handsaming er inntil 3 år for enkelte sakstypar. Dette skjer samtidig med krav om raskare handsaming. Situasjonen er uhaldbar både for tilsette og dei som rekvirerer saker, skriv jordskifteretten i si årsmelding.

- Må hente inn hjelp frå andre sokn

Jordskifteretten si oppgåve er å bidra til å løyse problem knytt til fast eigedom.

Den skal klarlegge grenser og rettsforhold, løyse opp sameige, omforme eigedomar ved arealbyte og fastsette reglar for sambruk mellom eigedomar.

I 2018 avslutta jordskifteretten 28 saker. Det kom inn 30 nye saker.

15 avslutta saker gjeld endra arealbruk, medan 13 saker gjeld klarlegging av grenser og rettsforhold.

Av nye saker i 2018 er 13 saker av rettsendrande karakter, medan 17 saker er knytt til uklare grenser og rettsforhold.

- Partane er avhengige av at jordskifteretten kan handsame sakene når problema er aktuelle. For å avhjelpe situasjonen, har vi henta inn hjelp ved å tilkalle dommar eller rettsmeklar frå andre sokn i ein del saker. Vi arbeider med å få på plass ny dommar til hausten. Om vi ikkje lukkast med det, blir det vanskeleg å redusere sakshandsamingstida, avsluttar årsmeldinga.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...