Møre

Møre

Forskarar frå Volda:

Søkjer førsteklasser med og utan tastatur

Korleis påverkar bruk av nettbrett i den første lese- og skriveopplæringa handskrifta til elevane? Forskarar frå Volda skal finne svaret. Foto: Arkivfoto

Kva skjer med handskrifta til elevar som brukar nettbrett i den første lese- og skriveopplæringa? Dette skal Høgskulen i Volda undersøkje i eit nytt forskingsprosjekt, kalla DigiHand.

Møre
Møre

Publisert:

No er forskarane på jakt etter skular på Vestlandet, og særskild Nord-Vestlandet, som kan delta i prosjektet.

Skal følgje 20 klasser

I mange førsteklasser i Noreg har skulen innført nettbrett, og elevane lærer først å skrive på tastatur. Handskriftsopplæringa set dei i gang med i andre klasse. I andre skular er det framleis den tradisjonelle praksisen som gjeld, der elevane lærer å skrive for hand frå første skuledag.

No er forskarar ved Høgskulen i Volda på leit etter skular der den første skriveopplæringa skjer på tastatur – og skular som framleis held seg til blyanten. I forskingsprosjektet DigiHand skal dei nemleg undersøkje skriftspråkspraksisar og kva som skjer med handskrifta til første- og andreklassingar som får opplæring i handskrift frå starten av, og handskrifta til dei elevane som først lærer å skrive på tastatur. Dei skal følgje tjue klasser frå første til slutten av andre klasse.

Nynorsk som hovudmål

DigiHand har fått midlar frå Norges Forskningsråd, og Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger er samarbeidspartnar.

– Vi ønskjer deltaking frå skular på Nord-Vestlandet/Vestlandet, som nyttar nynorsk som hovudmål og nettbrett i begynnaropplæringa, anten med eller utan undervisning i handskrift frå første klasse, og med ein klassestorleik på minimum ti elevar, seier førsteamanuensis Wenke Mork Rogne, som er prosjektleiar for DigiHand ved Høgskulen i Volda.

Dersom din skule passar til desse kriteria, kan du ta kontakt med prosjektleiaren, eller forskingsleiar Siv Måseidvåg Gamlem.

Nytt og aktuelt område

Det er naturleg nok lite forsking på dette området, då nettbrett i begynnaropplæringa er noko som er relativt nytt. Målet med prosjektet er difor både å utforske eit nytt og aktuelt område, men også å bidra med meir kompetanse og kunnskap inn i lærarutdanninga og skulen innanfor lese- og skriveopplæringa.

– Erfaringar frå klasserom tyder på at elevar uansett lærer å skrive for hand, med og utan tastatur. I dette prosjektet skal vi undersøkje tekstar for å sjå på korleis handskrifta utviklar seg. Vi ønskjer også å finne ut kva for undervisingspraksisar som kjenneteiknar dei to settingane, seier Rogne.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...