Møre

Møre

Stor skogbruksaktivitet

Det er hogt mykje skog i Volda og Ørsta det siste året. Foto: Arkivfoto

Det har aldri vore større aktivitet innan hogst og planting i Volda og Ørsta enn i 2016. Det vart i alt hogt 74.142 kubikk med tømmer dette året.

Møre
Møre

Publisert:

47.790 kubikk av dette vart hogt i Volda, noko som er det høgste kvantum nokon gong for kommunen.

Ikkje berekraftig på sikt

- I utgangspunktet er det gledeleg med auka hogstkvantum. Årleg hogstkvantum som for Volda i 2016 er likevel ikkje berekraftig på sikt. Dette sett ut frå årleg tilvekst, balansekvantum for kommunen og det visuelle biletet, skriv Liv Bente Viddal og Roger Nedreklepp i landbrukskontoret i Ørsta Volda si årsmelding for 2016. Dei viser til at skogen utgjer ein liten del av totalarealet i vår natur, og at då vert dei svært store og visuelt dominerande hogstflatene som vart hogd i 2016 fort eit framandelement.

– Det vert naudsynt å tilpasse hogsten framover til eit meir berekraftig volum, slår dei fast. I 2016 vart det tilplanta 962 dekar.

3-4.000 dekar uplanta areal

- Sjølv om tilplanta areal i 2016 steig mykje frå 2015, aukar etterslepet med uplanta hogstflater kraftig. Uplanta areal etter dei siste åra sin hogst er no mellom 3-4.000 dekar. Dette er svært urovekkjande. Det viktigaste i eit langsiktig skogbruk er å drive god skogkultur, og få opp ny skog med god kvalitet der det er hogd, forklarer Viddal og Nedreklepp. Når det gjeld investering i skogsvegar har dei merka ein klar nedgang i aktivitet. Likevel er det på eit relativt høgt nivå i Ørsta, der mellom anna Melsfjellvegen vart avslutta i 2016.

– Tilvising av tilskot til drift i vanskeleg terreng var svært stort i 2016, dette grunna Lid-feltet i Volda. Volumet er enno ikkje fordelt mellom grunneigarane, og tilskotet vert difor ikkje betalt ut før i 2017, vert det vidare opplyst.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...