Møre

Sør-Korea ber IOC forby japansk flagg i eige OL, samanliknar med hakekorset

Sørkoreanske styresmakter har formelt bedt Den internasjonale olympiske komité om at det japanske «rising sun»-flagget blir forbode under OL i Tokyo neste år.

I eit brev til IOC-president Thomas Bach uttrykker den sørkoreanske regjeringa «djup skuffelse og bekymring» over planane til japanarane om å tillate bruk av flagget på arenaer og i andre samanhengar under sommarleikane på heimebane.

Brevet er sendt av Sør-Koreas departement for kultur, idrett og turisme.

Representantar for den sørkoreanske OL-komiteen bad førre månad OL-arrangøren for neste år om å forby flagget, men organisasjonskomiteen i Tokyo slo raskt tilbake ved å vise til at bruken er utbreidd i Japan og ikkje blir sett på som ei politisk handling.

Flagget, som viser ei raud sol med 16 strålar som strekker seg utover, blir mislikte sterkt av mange sørkoreanarar. Årsaka er Japans kolonistyre over Koreahalvøya i perioden 1910 til 1945.

I brevet som nyleg vart sendt til IOC-president Bach skriv sørkoreanske styresmakter at flagget er eit umiskjenneleg politisk symbol som er omfamna av japanske høgreekstreme som rettar sinnet sitt mot koreanarar og andre utanlandske statsborgarar.

Vidare heiter det at flagga vekker minne om «historiske arr og smerte for folket i Sør-Korea, Kina og andre asiatiske land som har opplevd Japans militære aggresjon i krigstid, på same måte som hakekorset minner europearane om marerittet frå andre verdskrig».

Det blir òg vist til at Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har valt å forby flagget brukt under internasjonale kampar.

(©NPK)

Japans «Rising Sun»-flagg har skapt debatt. Foto: Yuri Kageyama / AP / NTB scanpix.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...