Møre

Sør-Noregs viktigaste skytefelt blir omgjort til naturområde onsdag

Onsdag blir avslutninga av noregshistorias største naturrestaurering og innlemminga av gamle Hjerkinn skytefelt i nasjonalparken i Dovrefjell markert.

Hjerkinn var i over 80 år Forsvarets viktigaste skytefelt i Sør-Noreg, men er no eit verneområde som blir innlemma i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) deltek på markeringa. Dei skal avduke ei ny steinhelle på vandringsvegen opp mot utkikkspunktet til arkitektselskapet Snøhetta på Dovrefjell.

Bomber og granatar fjerna

Forsvarsbygg har hatt oppdraget med å gjennomføre tilbakeføringa i samarbeid med Forsvaret og forsvarssektoren, miljøekspertar, entreprenørar og styresmakter.

Vegar, bygg og anlegg er fjerna, og heile området er rydda for eksplosiv. Nesten 5.000 store udetonerte bomber og granatar er fjerna saman med 550 tonn metallskrot.

Rundt 15.000 vernepliktige soldatar har gått manngard i fjellet og rydda i all slags vêr og føre sidan oppstarten av prosjektet i 2006.

Naturvernforbundet: – Unikt

Totalt er 165 kvadratkilometer restaurerte. 130 av dei blir innlemma i nasjonalparken, medan resten blir landskapsvernområde.

– Her er det gjort eit heilt unikt arbeid for å attskape store naturområde. Dette viser at vi kan reparere øydelagd natur, seier Arnodd Håpnes, fagleiar i Naturvernforbundet.

Der det var kilometervis med veg, bombekrater og øydelagd natur er fjellnaturen no tilbake.

– No får villreinen tilbake viktige trekkvegar samtidig som den får auka beiteareal. Fjellrev og ei rekkje fuglar får større tumleplass, naturtypar er attskapte og sjeldne artar får fleire levestader. Dette er heilt utruleg og svært viktig, seier Håpnes.

(©NPK)

Det tidlegare Hjerkinn skytefelt med fjellet Snøhetta i bakgrunnen. Onsdag blir store delar av området innlemma i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark etter å ha blitt restaurerte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...