Tørre røter kan føre til at fleire tre fell

Tørkesommar og mykje gammal skog kan føre til at fleire tre fell over ende i den kraftige vinden. Men tørr jord kan hjelpe trea med å halde seg på beina.

- Mykje av rotsystemet er finrøter, og mange av dei er nok døde etter tørken. Det kan gjere at forankringa til trea er dårlegare, seier Svein Solberg ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) til NTB.

Samtidig har tørr jord betre evne til å halde på røtene enn våt jord, påpeiker Solberg, som ikkje eintydig kan slå fast kva for ein effekt som slår sterkast inn.

At uvêret inntreffer på sommaren mens lauvtrea er fulle av blad, kan derimot gjere at faren for trefall aukar, meiner forskaren. Han konstaterer uansett at den kraftige vinden som rammar Sør- og Midt-Norge fredag, vil føre til at tre fell over ende.

- Med den vinden vi har no, vil det alltid bli vindfall på infrastruktur. Det er eit generelt problem. Vi får meir og meir skog i Noreg. Vi høgg mindre enn tilveksten. Dermed får vi gammal og høg skog, og den er meir utsett for vindskadar enn ung og kortvokst skog, seier Solberg.

Han meiner derfor at landet er utsett for stadig høgare risiko frå vindfall, noko som kan skape store problem for blant anna straumforsyninga og togtrafikken.

I tillegg kan det utgjere ein fare for liv og helse. Fredag fekk ein person eit tre i hovudet.

(©NPK)

Ei bjørk gjekk over ende i Bogerudveien i Oslo fredag ettermiddag. Tørken i sommar kan bidra til at faren for trefall aukar, meiner skogforskar Svein Solberg ved NIBIO. Foto: Ivar Anders Iversen / NTB scanpix/ NPK

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...