Møre

Unge svenskar ser mørkare på framtida

Ein tredel av svenskar mellom 15 og 24 meiner framtida ser mørk ut, viser ny undersøking.

Pessimismen har auka sidan 2014, skal vi tru analyseselskapet Ungdomsbarometern som står bak undersøkinga. Medan 21 prosent av dei spurde meinte framtida såg ganske mørk eller mørk ut for fem år sidan, svarer 32 prosent det same i dag.
Tala går fram av ei større undersøking av 19.000 svenskar i aldersgruppa som også blir kalla generasjon Z.
Uro for klimaet blir trekt fram som det største årsaka til pessimismen. Ungdomsbarometerns administrerande direktør Ulrik Hoffman peikar òg på at generasjonen har fått namn etter den siste bokstaven i det engelske alfabetet.
– Sjølv om det er ei litt mørk form for humor, finst det dei som ser apokalyptisk på framtida, det at dei er den siste generasjonen, seier han.
Litt optimisme er det likevel plass til. Undersøkinga viser at 49 prosent av dei spurde meiner dei har gode moglegheiter til å påverke samfunnet. Dei var det berre 38 prosent som meinte i 2011.
Av undersøkinga går det òg fram at det politiske engasjementet er større blant jenter enn gutar.
EMBED START Custom Svenske ungdommar ser mørkare på framtida enn for fem år sidan. Samtidig har halvparten god tru på at dei kan påverke samfunnet. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun, NTB scanpix EMBED END Custom
(©NPK)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...