Møre

Usemje om heimebrent i EU

Kor mykje sprit kan ein brygge heime utan å betale skatt for det? Den som tørstar etter svar, må vente, sidan leiarane i EU ikkje klarer å bli samde.

Kjernen er om det skal vere eit unntak frå skattekravet i dei landa der produksjon av heimebrent faktisk er heilt lovleg verksemd. Og viss svaret er ja, kvar går grensa for talet på liter sprit ein kan framstille utan at futen melder seg?

Romania og Ungarn er dei fremste forsvararar av denne forma for husflid. Tusenvis av bønder lagar eigen sprit av frukt som av ein eller annan grunn ikkje blir seld, ofte plommer og aprikosar.

Minst 100 liter

Dei to landa vil at EUs skattereglar skal gi rom for å kunne brenne minst 100 liter i året av det til dels svært sterke rumenske plommebrennevinet tuica og det ungarske fruktbrennevinet palinka, med røter tilbake til mellomalderen, utan å måtte skatte.

Men det er av naboane ein skal ha det. Bulgaria og Tsjekkia seier bastant nei og viser til at dei har som offisiell politikk å kjempe mot avhengnad av alkohol, tobakk og narkotika.

- Eg kan ikkje godta legalisering av heimelaga sprit, seier den tsjekkiske finansministeren Alenka Schillerova. Fredag stoppa ho igjen alle moglegheiter til avklaring i saka.

Kompromiss

Eit kompromiss som elles synest å kunne bli akseptert av dei fleste land, også Sverige, er at dei landa som vil tillate produksjon av heimebrent, skal få kunne gjere det. Men det skal maksimalt vere lov å brenne 50 liter per hushald årleg.

Men dette er framleis for mykje skattefridom for Bulgaria. Visefinansminister Marinela Petrova gjorde det klart i Brussel fredag at regjeringa hennar kan strekke seg til 50 liter per hushald, men med 50 prosent skatt, ikkje full skattefridom.

Naboane er ikkje fornøgd.

- Eg er svært skuffa over kollegaene mine. Vi er innstilte på å vere fleksible, konstaterte den rumenske statssekretæren Attila György, då han reiste heim med uforretta sak.

Nye kompromissforslag skal no utarbeidast før finansministermøtet i desember.

(©NPK)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...