Møre

Vulkanutbrot i sårbart miljø på Galápagos

Ein straum av lava er på veg ned mot kysten etter eit vulkanutbrot på ein av Galápagos' folketomme øyar.

Ifølgje tenestemenn frå Galápagos nasjonalpark (PNG) har naturen og dyrelivet på øya svært høg økologisk verdi. Øya husar ei rekke artar, mellom dei iguanar, pingvinar, slangar og ei utryddingstrua rotte, og miljøet er kjenslevart for ytre påverknad.

Utbrotet frå vulkanen La Cumbre på øya Fernandina byrja søndag og starta etter eit jordskjelv med ein styrke på 4,7. Det har vore 29 registrerte etterskjelv. Vulkanen La Cumbre hadde òg eit utbrot i 2018.

Den 1.467 meter høge vulkanen har ifølgje PNG fått ein synleg sprekk, og ein straum av lava renn ned mot kysten.

Galápagosøyane står på Unescos verdsarvliste på grunn av den unike naturen sin og dyreliv. Tidlegare undersøkingar har anslått at 90 prosent av krypdyra, 46 prosent av insekta og halvparten av fuglane er artar som er unike for Galápagos.

Øyane, som er rundt 100 mil aust for kysten av Ecuador, gav Charles Darwin grunnlag for å utvikle utviklingslæra si.

(©NPK)

Vulkanen La Cumbre Volcano på øya Fernandina på Galápagos under utbrotet som starta søndag. Foto: Galápagos nasjonalpark / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...